Designtips: Slik designer du rollup - last ned maler

Design din egen roll-up ved bruk av maler fra Panda DisplayMange har spurt oss om "Hvordan designe en roll up?". Det å selv designe en rollup kan være inspirerende og ofte bra for å sjekke hvilket uttrykk man selv faktisk ønsker.Man trenger ikke være utdannet designer for å få dette til.  Man ser med en gang både muligheter og begrensninger. For å gjøre oppgaven enklere ønsker vi i Panda Display å hjelpe deg på veien. Her følger både tips for programvare, maler og litt å tenke på før ferdiggjøring av rollup.

Se også gjerne vår guide for best mulig lesbarhet med gode skrifter og størrelser.

Husk: Har du spørsmål om design og utforming av roll-up kan du ta kontakt med oss! Er det et krevende design eller du ønsker faglig hjelp for best mulig design av din roll up kan vi også utforme roll up for deg.

  

1) Programvare

Vi anbefaler bruk av InDesign da man kan enkelt montere bilder, logoer og tekst av ulike formater og størrelser i et dokument. Et alternativ til til InDesign er Illustrator.

Mange har Photoshop og erfaring med dette programmet. Dette er også et svært godt verktøy. I motsetning til InDesign må man forholde seg til en "pixel-verden" hvor vektorbaserte logoer og illustrasjoner blir gjort om til punktgrafikk.
  

2) Maler

Last ned roll up maler for InDesign (CS3 og nyere):

Last ned maler roll up for PhotoShop (CS3 og nyere):

Disse malene er alle satt opp med CMYK farger og FOGRA27 fargeprofil, som sikrer best fargegjengivelse fra design til ferdig produkt.
 
 

3) Praktisk info om bruk av malene

Slik åpner du malene:

 • Når du åpner malen i InDesign eller Photoshop er det viktig at du benytter malens CMYK-innstillinger med profilen Coated FOGRA27. Dette for at vi skal snakke samme fargespråk når vi behandler din fil i produksjonen.
 • Får du beskjed om at CMYK-settings in this document are different than your current application colour settings, må du velge Assign profile alternativt Leave the document as is med Profile: Coated FOGRA27.

Våre maler i InDesign inneholder også tekstinformasjon i selve malfilen om hvordan designe roll up med anbefalte marger, CMYK-farger og oversendelse av ferdig fil.

Mer info om arbeid med maler Photoshop:

 • Oppløsningen er satt til 150 dpi (pixler pr. tomme). Dette gir høy kvalitet og detaljnivå i bilder og tekst. Du kan selv velge annen oppløsning, men vi anbefaler at du bruker minimum 100 dpi. Ved oppløsninger lavere enn dette vil bilder og tekst ha synlig pikseleringer på nært hold.
 • Når du monterer bilder og fotografier etc. (ved hjelp av File > Place på menylinjen) så bør du påse at farger fremstår riktige da de nå blir montert i CMYK.
 • Dersom bildene er små når de blir montert, kan du forstørre de, men det anbefales ikke at du forstørrer bilder mer enn maks 100 %, altså dobbel størrelse, da pixeleringer vil bli synlige ved trykk. Påse at fotografier monteres i høy/full oppløsning. Motsatt kan du selvsagt forminske bilder. Logoer i vektorformat (typisk .ai, .eps, .pdf) kan i de fleste tilfeller forstørres og fremkomme med fine detaljer.
 • Husk å kvalitetssikre ditt design i 100 % visning før du ferdiggjør og godkjenner eget arbeid.
 • Bilder og tekster kan gå fra ytterkant til ytterkant. Vi anbefaler imidlertid at du ikke plasserer viktig tekst og logoer helt i kantene av hensyn til design og lesbarhet.

 

4) Tips om design og utforming

Her er det selvsagt mange som mener mye. Men vi har noen enkle tips på veien mot en effektiv kommunikasjon med rollup.

 • Hvem er målgruppen — og kommuniser til de og ikke de som du nødvendigvis ikke vil snakke med! Hva får målgruppen til å stoppe opp og lese ditt budskap?
 • Trenger du STOPPEFFEKT så anbefales det å kommunisere STORT og SKRIKE litt. Eksempelvis SALG eller annen viktig INFO.
 • Sørg for god lesbarhet med store nok skrifter og lettleste skrifttyper.
 • Skriv enkelt og presist. Korte setninger og korte tekster.
 • Skriftstørrelse: Hvor langt unna skal budskapet leses? Tenk deg minimum 1 cm høyde på skriften for lesning på 1 meters avstand, dvs. 5 cm på 5 meter avstand. Dette gjelder når du allerede har fått oppmerksomheten til leseren. Generelt bør man unngå skrifter mindre enn 80 punkter.
 • Bruk skrifttyper som er lettleste, som Arial og Tahoma - og ikke skrifttyper med seriffer; som for eksempel Times New roman, som har ulik bredde på streken.
 • Bruk bilder som forsterker ditt budskap.
 • Bakgrunnsbilder og bakgrunnsfarge kan benyttes fra kant til kant.
 • Unngå for mange farger om det ikke fremhever ditt budskap. 
 • Inkluderer ønsket reaksjon — som f.eks. en adresse til nettside eller hva du ønsker målgruppen skal gjøre, eksempelvis ringe, ta kontakt med hvem, gå hvor etc. 

Det er mange som mener mangt om design og utforming. Det viktigste er at det fungerer —- at både du og din mottaker liker hva de ser.

 

5) Ferdiggjøring av filer for trykking

Det er viktig å skille mellom arbeidsfilene dine i InDesign eller Photoshop og den endelige filen som du skal sende til Panda Display for produksjon. Du må alltid ta vare på originalfilene dine, i tilfelle du ønsker å endre eller på et senere tidspunkt oppdatere budskapet.

Ferdiggjøring fra InDesign:

Vi ønsker filen levert som PDF-fil. Velg File / Export ... i menylinjen, og gjør følgende:

 • I første dialogboks velges Filtype Adobe PDF (Print).
 • I neste dialogboks er det flere menyvinduer du må sjekke:
 • General: påser du at du får med alle sider, Export Layers: Visible Layers. Unngå bookmarks, hyperlinks og andre objekter som ikke er visuelt.
 • Compression: Velg Bicubic Downsampling to 200 pixels per inch for images above 250 pixels. Compression ZIP. Gjør også dette for Grayscale Images og Monochrome Images.
 • Marks and Bleeds: Velg bort alle Marks og påse at Bleed er 0 mm. Ikke inkluder Slug Area
 • Output: Velg Adobe PDF Preset: [High Quality Print] samt Colour Conversion: Convert to Destination, med Destination: Coated FOGRA27.
 • Velg Export-knappen og lagre din endelige PDF-fil som nå er klar for oversendelse.
 • Åpne filen i Acrobat og se at alt er som forventet.

Lagre alternativer TIFF i PhotoshopFerdiggjøring i Photoshop:

Vi ønsker rollup-filen leveringsklar i TIFF-format. Velg Velg File > Save as på menylinjen og gjennomfør følgende:

 • I dialogvinduet velger du Format: TIFF. Under Save Options velger du As a Copy og fjerner haken for Layers. Under Color velger du ICC Profile: Coated FOGRA27.
 • I neste dialogvindu for TIFF Options velger du følgede: Image Compression: LZW. Pixel Order: Interleaved. Byte Order: IBM PC. Ingen haker på Save Image Pyramid og Save Transparency. Layer Compression: Discard Layers and Save a Copy.
Ved å følge denne oppskriften får vi en effektiv TIFF-fil som er plassbesparende og med riktige farger.
 

6) Oversendelse av filer

Selve oversendelsen er omtalt på siden Levering av filer.

 

LYKKE TIL!!
Har du spørsmål - så ikke nøl med å kontakte oss!